Yksikään television omistava jantteri tuskin välttyy ruokaohjelmien ja kokkikilpailujen massavyöryltä . Kauas ollaan tultu ajasta jolloin Jaakko Kolmonen ja K-kaupan Väiski käy kerran kerran viikossa jakamassa reseptivinkkejä mummon lihapullia ja kuhakeittoa varten pikaisena kevennyksenä primetimen reunoilla. On master-,iron- ja topcheffiä perinteisten jamieoliverien kylkeen.
Yhdistävänä tekijänä näissä tuntuu olevan se että kaikissa pyritään yrttisekoituksia myöten käyttämään vain pelkkiä raaka-aineita. Puolivalmisteista on tullut jotenkin väheksyttäviä tai jopa paheksuttavia helpotuksia ruuanlaittoon. Mutta fakta on kuitenkin se että harvemmin tavallisella tallaajalla on aikaa ruveta paahtamaan valkosipulin kynsiä puoltatuntia aiemmin itse ruuanlaittoa. Oma lukunsa on tietysti supermarkettien lihamarinadit joista saa välillä lukea kyseenalaisiakin kirjoituksia. Ajattelinkin seuraavaksi esitellä muutaman oman suosikkini tuon kokkaus suorituksen helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi.
Yksi suosikkiravintolani Turussa on kauppiaskadulta löytyvä Baan Thai. Paikan ruokalistalta voi valita melkeenpä minkä tahansa annoksen ja aina sen makumaailma pysäyttää. Imitointi on tunnetusti ihailun korkein muoto ja siksipä olen yrittänyt heidän annoksiaan valmistaa kotioloissa siinä aivan täysin onnistumatta. Aina tuntuu että se jokin puuttuu että saisi annoksen makuun vastaavaa syvyyttä kunnes löysin lähikaupan hyllystä oheisia yrttejä ja valmissekoituksia. Näistä kaffirlime on loistava piriste erilaisiin liemiruokiin. Käy Thai-henkiseen safkaan kuin arkiseen kalakeittoon.
Pirkan currytahnoilla et voi epäonnistua! Voimakkuudeltaan tahnat voidaan luokitella seuraavaan järjestykseen punainen tulisimpana, vihreä ja keltainen miedoimpana. Tahnan voi lisätä sellaisenaan lähes valmiin keiton sekaan tai jo paistovaiheessa lihan tai vaikka wok-vihannesten mausteeksi. Eikä ole edes hinnalla pilattu kun 1 purkki maksaa alle 2 euroa. Yksi purkki riittää allekirjoittaneen käytössä vähintään kahteen tulisen ruuan kokkaus kertaan.
Kuten currytahnat on Pirkan kalakastike loistava lisä suolaisuutta ja soijan tyylistä makua tavoitteleville. Pienen näköisestä pullosta riittää 2-3 ruokaa riippuen tietysti aterian koosta. Etenkin kookosmaitopohjaisissa liemissä ja keitoissa on suolan säätely olennaista ja kalakastike tarjoaa siihen pehmeämmän ja helpomman ratkaisun. Hinnaltaan kalakastike on myös erittäin pehmeä ja vähäsuolainen.
-Jan-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti