torstai 22. marraskuuta 2012

Keittopäivä!


Ensimmäisenä reseptinäni aion esitellä kesäkurpitsa-jauhelihakeiton allekirjoittaneen tapaan. Olen keittojen suhteen todella myöhäänherännyt. Urheilijanuorella ei ollut aikaa/intressejä tarttua soppakauhaan (Pasta & Riisi über alles) kunnes kokeilin juuri tätä nimenomaista keittoa. Nykyään keiton liemiosuus on yksi suosikkejani ja pyrin joka kerta tuomaan samoihinkin keittoruokiin uusia vivahteita mixaamalla liemeen jotain uutta maustetta.

Keittoon menevät seuraavat artikkelit:

400gr jauhelihaa
4 normivalkosipulin kynttä silputtuna
2-3 chilipaprikaa (ihan miten tulista haluaa saada aikaan)
2 hyvän kokoista sipulia
2 ruokalusikallista tummaa siirappia
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2 purkkia tomaattipyrettä
1 paprika
hyppysellinen rouhittua mustapippuria
öljyä paistoon
vettä

Hienonnetaan chilit, pippurit ja valkosipuli sopivasti öljyttyyn pataan. Paistetaan muutama minuutti täydellä huudolla että mehut ja aromit irtoaa aineksista. Lisätään kahteen kertaan puolitetut ja viipaloidut sipuli suikaleet sekaan ja annetaan paistua. 




Jauhelihan ruskistus mausteiden keskellä. Sormenpään kokoiset kesäkurpitsa palaset sekaan ja sekoitellaan. Mikäli pitää mehevän pehmeistä paprikoista voi nekin lisätä tässä vaiheessa koska kypsyvät huomattavasti muita nopeammin. Pyreet pataan ja myllytetään aineksia kunnes pyre on tasaisesti ympäri keitt...pataa. 




Vettä ihan sen mukaan minkä kokoinen pata on käytössä ja taas tulisuutta lieventämään. Oma 3,3 litran kermansaven pata imaisee runsaan litran vettä vielä tässä vaiheessa. Haudutetaan noin 5 minuuttia kannen alla tai kunnes vesi kiehuu taas. 





Mikäli pidät "pureskeltavista" paprikoista lisää ne nyt vasta pataan yhdessä siirapin kanssa. Annetaan hautua kannen alla vielä 10 minuuttia. Mikäli vesi kiehuu paprikan lisäysvaiheessa ja käytät lämpöä varaavaa pataa voit kääntää levyn pois päältä jo tässä vaiheessa. Tarjoilu vaiheessa voi makua syventää vaikka juustoraasteella ja avot!




-Jan-

Ei kommentteja: